Sæbebobleleg – udendørs leg når det er bedst.

Sæbebobleleg – udendørs leg når det er bedst.

Sæbebobler er en af de mest elskede lege iblandt børn, og det er der også gode grunde til! Der er bare et eller andet fascinerende over de skinnende bobler, der bare flyver rundt med flotte reflekterende farver, og hvor blot et lille prik med fingeren er nok, til at boblerne springer. Leg med sæbebobler skaber gode følelser og glæde, og giver anledning til timevis af underholdning.

Sæbebobler kan bruges i forbindelse med forskellige anledninger, såsom børnefødselsdage, strandture, parkture eller som aktivitet ude i haven. Sæbebobler kan også bruges i forbindelse med undervisning, i blandt andet fysik & kemi og kunst. Med andre ord kan sæbebobler bruges til lidt af hvert og til mange forskellige formål. Sæbebobler er en sjov og underholdende måde at tilføje lidt ekstra glæde og kreativitet til enhver situation.

Hvad er sæbebobler?

Sæbebobler er flotte bobler som dannes af sæbevand ved, at der bliver dannet en tynd film rundt om boblen. Når man puster luft ind i sæbevandet med en blæsepind eller et sugerør, strækkes sæbevandsfilmen ud, indtil den danner en kugleformet boble, her ville man kunne se at sæbevandet vil forsøge at holde sig selv samlet. Boblen er i stand til at reflektere farver, fordi lyset brydes, når det går gennem sæbevandsfilmen.

Lidt spændende historie om sæbebobler

Man skulle ikke tro det, men sæbe og sæbebobler har faktisk en lang og interessant historie, der strækker sig helt tilbage til det gamle Babylon, Egypten og Kina. Det første arkæologiske fund som understøtter brug af sæbe, stammer fra det gamle Babylon omkring 2800 f.Kr.  I det gamle Egypten brugte man sæbebobler som et underholdende element i religiøse ceremonier og fester, mens man i Kina i det 2. århundrede f.Kr. allerede havde opfundet sæbe og brugte det til at lave sæbebobler.

Vi skal altså først helt frem til det 17. århundrede, før vi begyndte at se sæbebobler brugt i underholdende sammenhænge i Europa. Det var især børn, der legede med sæbebobler, og snart blev sæbebobler et fast indslag på torve og markedspladser, hvor sæbeboblemagere underholdt folk med deres kunst.

Sæbeboblemagere brugte en blanding af sæbevand og glycerin til at skabe holdbare sæbebobler. De formede boblerne med en sæbeboble-ring, som de dyppede i sæbevandet og derefter blæste gennem. De brugte også forskellige teknikker og redskaber til at skabe forskellige former og størrelser på sæbeboblerne.

Men hvornår begyndte man egentlig bruge sæbebobler som legetøj? Det gjorde man først indtil det 20. århundrede, først der blev sæbebobler et populært legetøj for børn over hele verden. Man begyndte at producere sæbeboblevand og sæbeboblelegetøj i store mængder, og sæbebobler blev en fast bestanddel af børns lege. Sæbebobler virker måske som en simpel opfindelse, men det har trodsalt en lang historie og har bidraget meget til videnskaben og forskning på tværs af årtier.

Hvad gør sæbebobler særligt at lege med?

Hos Sandlegetøj.dk er vi helt vilde med sæbebobler. Vi mener, at sæbebobler kan være særlige af flere grunde. For det første er formen og farverne på sæbebobler visuelt tiltalende og meget flotte at se på. Det er lige før, at sæbebobler næsten sådan, kan være hypnotisk at betragte.

For det andet kan sæbebobler give en følelse af glæde. At puste bobler og se dem flyve og svæve rundt i luften kan give børn og voksne en beroligende og afslappende effekt. Hvilket på sigt hjælper med at nedsænke stress og angst.

For det tredje kan sæbebobleleg også være med til at styrke motorikken og sanserne hos børn. Det kræver en vis koordinering og præcision når man puster sæbebobler, især hvis man gerne vil opnå den ønskede størrelse og form på boblen. Udover, at kunne være i stand til at puste, kræver det også man er i stand til, at dyppe sæbeboble-ringen i væsken, holde ringen i den rigtige vinkel og blæse luft ind, som alt sammen kræver en vis form for finmotorisk kontrol.

En sjov ide ved leg med sæbebobler kunne eventuelt være at børnene jagter og fanger sæbeboblerne med hænderne. På denne måde kan barnet træne sig i, at forbedre øje-hånd koordination, samt reaktionshastighed. Puste sæbebobler kan også være en god måde at træne respirationen, som styrker mellemgulvet, herunder diaphragma musklen, hvilket især bliver sat på arbejde hvis man forsøger at puste de helt store bobler.

Sidst, men ikke mindst, kan sæbebobler også indgå i sociale interaktioner via leg i fællesskab. Børn og voksne kan konkurrere om, hvem der kan lave den største eller mest holdbare sæbebobler.

Så alt i alt kan sæbebobler være sjove på grund af deres visuelle appel, deres beroligende virkning og dets særlige potentiale for social interaktion.

Vil du gerne lave de helt store bobler?

Vil du gerne vide hvordan man lave kæmpe sæbebobler, men ikke lige helt ved hvordan? Det er helt essentielt at man har en god sæbevandsblanding. Du kan købe sæbeboble væske, eller du kan lave din egen ved at blande vand og opvaskemiddel i en en stor skål. Det lyder måske ret simpelt, men jo mere sæbe du bruger, desto stærkere vil boblerne være. Hvis du ikke helt magter at lave din egen blanding, har vi inde på shoppen de helt rigtige produkter til at lave kæmpe bobler. Kan blandt andet finde produkterne her og her.

En anden vigtig faktor, er noget vi ikke er herre over, som er vejret. Sæbebobler fungerer bedst, når luftfugtigheden er høj og temperaturen er moderat. Det svarer lidt til en god forårsdag. Hvis det er for varmt og tørt, vil boblerne hurtigt briste.

Køb sæbebobler online og få fri fragt!

Hos Sandlegetøj.dk har vi et hav af udvalg af sæbebobler. På shoppen kan du finde alt fra helt store sæbebobler, til de helt små, som man typisk kan finde ens eget lokale supermarked. Ved et samlet køb på over 499,- kan du få fri fragt på dine sæbebobler. 

Er sæbebobler giftigt?

Ved en lille smule indtagelse af sæbeboblevæske burde ikke give anledning til de største bekymringer. Sæbeboblevæske er som reelt ikke giftigt, og er sikkert at få børn at lege med, hvis det viser sig, at det kun er i små mængder. Dog kan det stadigvæk give barnet nogle gener, så som mavesmerter, kvalme og potentielt allergiske reaktioner.

Det er vigtigt, at man som køber er opmærksom på hvor man køber sit sæbebobler legetøj henne, (og alt andet legetøj for den sags skyld). Her er nogle anvisninger du kan følge, hvis du gerne vil sikre dig, at dit sæbeboblelegetøj er i orden.

Hvem er leverandøren? Har de en hjemmeside? Hvilket land er produktet fremstillet og er de til at komme i kontakt med, hvis man har nogle spørgsmål omkring produktet?

Har legetøjet et CE mærket? Det er vigtigt, at legetøjet har et CE-mærke. Ce mærket viser, at produktet opfylder vigtige standarder og krav inden for EU-lovgivningen.

Hos Sandlegetøj.dk er vi bekendte med EU’s kemikalieagentur (ECHA) REACH der giver dig som kunde forsikring om, at produktet er i orden og følger de europæiske standarder indenfor legetøj og kemi.

Indsend en kommentar