Forbedre dit barns sansemotoriske udvikling med disse aktiviteter

Forbedre dit barns sansemotoriske udvikling med disse aktiviteter

Hvad er sansemotorik?  

Sansemotorikken dækker over flere forskellige sanser, og har en kæmpe betydning for barnets sansemotoriske udvikling. Sansemotorikken dækker over taktilsansen, som er kroppens følesans, for eksempel fornemmelsen af fysisk berøring. Den vestibuler sans, også kaldet labyrintsansen, registrer kroppens bevægelse i forhold til tyngdekraften. Den proprioceptive sans, også kaldet stillingssansen, er kroppens evne til at fornemme muskler og ledstillinger.

Kan leg forbedre den sansemotoriske udvikling?

Med sansemotorisk leg, kan barnet udfordre og forbedre sansemotorikken på mange forskellige måder.

I denne her blog har vi valgt at komme med forslag, som vi mener, er geniale legeaktiviteter, der både vil fange barnets opmærksomhed og være en god træning.

 

Modellervoks 

Giv sanserne frit løb med klassisk modellervoks

Sæt gang i håndmotorikken og lad sanserne få frit spil med gode gamle modellervoks. Det er ikke helt tilfældigt, at modellervoks stadig den dag i dag, fanger barnets interesse. Det ultimative sansestimulerende og formbare legevoks kan nemlig formes, æltes og klemmes – ja, det er simpelthen kun fantasien som sætter grænser!

Leg med modellervoks har vi af mange gode grunde valgt at have på listen, da barnet simpelthen kan så meget med det. Føler barnet, at kreativiteten lige skal udfordres: jamen så kan du med modellervoks forme figurer eller sjove dyr.

Har barnet haft en dårlig dag eller er lidt små sur: lad fornemmelsen af det bløde modellervoks berolige barnet. Inde på Sandlegetøj.dk har vi forskellige udvalg af modellervoks, som kan imødekomme barnets behov. Leg med modellervoks kan også hjælpe til det barn som har sansemotoriske vanskeligheder, og som gerne vil have et lille ”skub” i den motoriske verden.

Kinetisk sand

Lad barnet sanse magien med magisk sand

Kinetisk sand (eller magisk sand, som det også kaldes) er legesand til indendørs brug. Ligesom modellervoks, er kinetisk sand formbart, dog med den undtagelse, at det aldrig tørrer ud. Sandet føles som vådt sand og er en genial sansemotorisk aktivitet, som virkelig sparker følesansen igang hos barnet. Børn kan allerede fra 3-årsalderen begynde at mærke og lege med kinetisk sand. Det er også her barnets sansemotoriskeudvikling, og færdigheder tager fat. Hvis man er bekymret for at barnet putter sandet i munden, bør man i starten lade legen foregå under voksen supervision. Kinetisk sand er ikke giftigt, men bør helst ikke indtages – kinetisk sand er også fri for allergener.

Det sjove legesand har en beroligende effekt på kroppen, og er en fantastisk sansemotorisk træning til det barn som føler uro i kroppen.

Legeideer til kinetik sand: Selve legeaktiviteten kan foregå på mange måder. Selvom sandet kun klæber til sig selv, vil det stadig være en god idé at bruge en bakke til sandet – gerne en stor bakke. På denne måde kan barnet frit lege med sandet, uden bekymring om det sviner i hjemmet. Hvis man virkelig gerne vil udfordre sanserne, kan man med fordel bruge små udstyr i hjemmet til at forme sandet med. Det kan for eksempel være kopper, is ske eller lignende. Hos Sandlegetøj.dk har vi et kæmpe udvalg af Kinetisk Sand, med alle de nødvendige udstyr inkluderet i produkterne.

 

Sandkasse legetøj

Leg i sandkassen byder på sansemotorisk træning

Med leg i sandkassen er der rig mulighed for, at børnene kan udfolde deres kreative evner og udforske sanserne. Om det er på stranden eller legepladsen, så er sandkasseleg en glimrende måde træne sansemotorikken på. Sandkassesand byder på stimulering af samtlige sanser, herunder taktilsansen, fin- og grovmotorik. Der mange gode fordele med leg i sandkassen, da barnet har masser af plads til at bruge og bevæge hele kroppen (for eksempel når der skal graves et hul eller bygge et sandslot). Ved hjælp af sandkasse legetøj kan barnet selv bygge, forme og grave sand som virkelig er med til, at udfordre sansemotorikken. Sandkasse leg er en god måde for barnet, at træne grovmotorikken, da gentagende grove bevægelser, så som grave, løfte m.m. bliver udført. Sandkasse leg hjælper også børnene med at udvikle deres sociale kompetencer.

 

Sandtegning

Stimuler finmotorikken med sandtegning

Med tegning og farvelægning sørger barnet at stimulere sansemotorikken på en helt særlig måde. Hjernens kreative centre bliver aktiveret og barnet får lov til at udfolde sig. Sandtegning er en super hygge måde at farvelægge med. Selve farvelægning adskiller sig fra ”almindelig tegning”, hvor barnet i stedet for farveblyanter og tuscher, bruger farvet sand til at farvelægge med.

Med sandtegning farvelægges en skitseret figur med farvet mineral sand, som drysses på arket. Med sandtegning får barnet virkelig trænet sit pincetgreb, da man ved hjælp af pincet fjerner kanterne til de klæbende overflader, inden barnet drysser sandet på kortet. Håndmotorikken bliver sat på arbejde og gevinsten i, at børn øver sig med sandtegning, er enorm. Hos Sandlegetøj.dk har vi et spændende udvalg af sandtegninger til børn der ønsker timevis af underholdning.

 

Balanceleg 

Balanceleg er guf for vestibulersansen

Når børn leger ude på legepladsen, er det ikke helt ualmindeligt at se dem sætte sanserne på prøve. Legen, såsom ”jorden er giftig” er et pragteksempel på, at børn elsker at udfordre motorikken. Her opstår der tilfælde hvor balancesansen virkelig kommer spil, for eksempel når der skal ”gåes på linje” eller når der skal hoppes fra den ene sten til den anden. Den sansemotoriske udvikling kan yderligere stimuleres ved, at opstille en meget lang balancebane, som børnene skal gennemføre. Eller vil man for alvor sætte gang i taktilsansen, beder man børnene om at udføre balancebanen med bare tæer. På denne måde kommer der hudkontakt på underlaget, og børnene "mærker" hvad de træder på. Dette er virkelig med til at aktivere hudreceptorerne.

 

   

   

   

   

   

  Indsend en kommentar